
Samordnad individuell plan (SIP)
Den enskildes egna önskemål om insatser är den viktigaste utgångspunkten vid utformningen av samverkan. Den enskilde är expert på sitt eget liv och vet som regel vad den är i behov av. Därför ska all samverkan utgå från detta perspektiv och säkra att den enskilde inte faller mellan stolarna.
När en person har behov av insatser både från socialtjänsten och hälso- och sjukvården ska kommunen tillsammans med regionen upprätta en individuell plan. Planen ska upprättas om kommunen och regionen bedömer att den behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda och om den enskilde samtycker till att den ska upprättas. Detta anges både i 2 kap. 7 § Socialtjänstlagen (2001:453), SoL och 16 kap. 4 § Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30), HSL.
En samordnad individuell plan ska också upprättas när en person skrivs ut från sluten vård och har behov av insatser från både region och kommun i form av hälso- och sjukvård eller socialtjänst. Detta anges i Lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård (2017:612) 4 kap 1§.
Arbetssättet med SIP kan också tillämpas i samverkan mellan verksamheter inom samma huvudman.
I Supportportal för Lifecare SP finns stöd för hur man gör vid samtliga arbetssätt och stöd för hur Lifecare SP ska användas i samband med hela in- och utskrivningsprocessen.
Syftet med en samordnad individuell plan är:
- Ökat inflytande och delaktighet för den enskilde genom att möjlighet ges att bli mer aktiv och medverka i planeringsarbetet av den egna vården
- Säkerställa att individen får sina samlade behov av insatser tillgodosedda
- Tydliggöra för individen, närstående och för personalen vem som ansvarar för vad
Planen skall vara aktuell och följas upp kontinuerligt.
SIP i Öppenvården
En samordnad individuell plan ska upprättas om någon av huvudmännen inom ramen för hälso- och sjukvård, socialtjänst* eller förskola/skola uppmärksammar att en persons vård och/eller omsorgssituation sviktar och samordning behövs för att tillgodose behoven. Behovet av en plan kan också påkallas av den enskilde själv eller närstående.
*Med socialtjänst avses insatser för en enskild enligt författningarna om socialtjänst och stöd och service till vissa funktionshindrade samt insatser enligt de särskilda författningarna om vård utan samtycke av unga eller av missbrukare.
När behövs SIP?
- När samordning efterfrågas av den enskilde eller närstående
- Tidigt i processen för att samordna insatser och begränsa beroendegraden
- När kompetens behövs från flera verksamheter
- När ansvarsfördelning behöver tydliggöras
- När insatser ges samtidigt eller i särskild ordningsföljd
- När en person upprepade gånger söker vård
- När en rehabiliteringsplan ska göras
En SIP kan vara aktuell om
- den enskilde är aktualiserad hos huvudmännen eller har en pågående kontakt/insats från de verksamheter som behöver delta i en planering
- en av verksamheterna uppmärksammar ett behov av SIP, även om den enskilde inte är aktualiserad hos den andre huvudmannen
- det inte redan finns andra samordnade planer som motsvarar SIP
För vissa personer ska regionen och kommunen utgå från att det finns ett behov av en samordnad individuell plan. Det gäller personer med omfattande behov, exempelvis:
- personer med en kombination av psykisk sjukdom och missbruksproblem
- personer med allvarliga psykiska sjukdomar och funktionsnedsättning
- barn och ungdomar med omfattande psykosociala behov
- personer med demenssjukdom
- sköra äldre med risk för återinläggning på sjukhus
Vem kallar till SIP?
- Inom hälso- och sjukvårdens öppenvård är det den fasta vårdkontakten/vårdsamordnaren
- Inom socialtjänsten är det den personal som uppmärksammar eller får kännedom om att den enskilde har behov av samordnad individuell plan, som ska ta initiativ till att en sådan upprättas.
- Inom förskolan kallar och ansvarar förskolechef tillsammans med barnhälsoteam för samordnad individuell plan.
- Inom skolan kallar och ansvarar rektor tillsammans med elevhälsoteam för samordnad individuell plan.
SIP i samband med utskrivning från slutenvården
En samordnad individuell plan ska upprättas när en person skrivs ut från slutenvården och efter utskrivning har behov av nya eller förändrade insatser från både region och kommun i form av hälso- och sjukvård eller socialtjänst. I detta sammanhang har den fasta vårdkontakten i regionens öppenvård ansvar för att kalla till en Samordnad individuell planering (SIP) så snart som möjligt efter att patienten är utskrivningsklar. Bedömning görs när det är lämpligt att kontakta patienten. SIP-mötet ska hållas och planen ska upprättas utan dröjsmål dock senast fyra veckor efter utskrivning.
En samordnad plan vid utskrivning från sjukhus ska upprättas för
- personer som efter utskrivning har omfattande förändrade hälso- och sjukvårdsinsatser (rött spår i ViSam). Då ska SIP genomföras på sjukhus och en uppföljning ska göras i hemmet eller om personen bor på särskilt boende eller har beviljats korttidsplats ska uppföljning göras där det är lämpligast.
- personer som efter utskrivning har förändrade hälso- och sjukvårdsinsatser (gult spår i ViSam) och bedöms ha ett tydligt behov av samordning av insatserna. SIP ska då genomföras i hemmet eller annan för patienten lämplig plats efter utskrivning. Det innebär att en SIP ska genomföras även för personer som bor på särskilt boende. Om patienten har beviljats korttidsplats görs en bedömning om det är lämpligt att genomföra SIP under korttidsvistelsen eller vid hemkomsten.
- personer där sjukhusvistelsen inte föranleder förändrade insatser (grönt spår i ViSam) men där behov av SIP uppmärksammas av öppenvården i samband med uppringning Webbkollen, av kommunens inblandade personer eller av den enskilde som önskar en samordnad individuell plan i hemmet.
Utskrivningsprocessen psykiatrin ÖPT/ÖRV
För patienter som behöver insatser i samband med öppen psykiatrisk tvångsvård eller öppen rättspsykiatrisk vård, ska planeringen i stället genomföras enligt bestämmelserna om en samordnad vårdplan i 7 a § lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård och 12 a § lagen (1991:1129) om rättspsykiatrisk vård.
Utskrivningsprocessen för barn och unga från slutenvården
För att vården och omsorgen efter utskrivning ska bli trygg och säker för barn/unga och vårdnadshavare behöver planering oftast göras utifrån ett rött spår med SIP på sjukhus. Inom psykiatrin kan annan spårfärg (Gul) väljas när det är bäst för patienten, utifrån inblandade verksamheters samlade bedömning, och SIP erbjuds i hemmet efter utskrivningen.
Befintligt planeringsunderlag används inom psykiatrin men inom somatisk vård fyller slutenvården endast i frågan om ”omfattande behov”. Som ett komplement skickas en bilaga i ett generellt meddelande där slutenvården beskriver situationen för både barnet och familjen.
Kommunerna har inte ansvar för hälso- och sjukvård gällande barn/unga. Alla kommuner ansvarar för att ha tydliga kontaktvägar och utsedda kontaktpersoner inom socialtjänsten för patienter som skrivs ut från barnklinikerna.